Çocuklar için doğru oto koltuk kullanımı, hayat kurtarır.


  • Bebek Yaşam
Çocuklar için doğru oto koltuk kullanımı, hayat kurtarır.

Çocuklar için doğru oto koltuk kullanımı, hayat kurtarır.

1 Haziran 2010 yılında, ülkemizde oto koltuk kullanımı yasal olarak zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk ile ebeveynlerin alışveriş ve ihtiyaçlarının başında oto koltuk seçimi yerini aldı. Oto koltuk kullanımından önce oto koltuk seçiminde de uyulması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Unutmayalım ki ; güvenlik tedbiri olarak kullanacağınız oto koltuk kriterlerinin doğru bilinmesi ve çocuğunuzun özelliklerine uygun doğru oto koltuğunun kullanılması, hayat kurtarır.

Oto koltuk kullanımı uluslararası standartlara göre ; yaş, boy, kilo ve aracın cinsi gibi bir çok faktöre bağlı olarak 3 grupta sınıflandırılmaktadır.

Grup 0 ( 0-12 kg, 0-1 yaş )
Grup 1 ( 9-18 kg, 8 ay-4 yaş )
Grup 2-3 ( 15-35 kg, 4-12 yaş )

Bunun yanında, ara sınıflar da üretilmektedir.

Çocuğunuzun sağlıklı vücut gelişimi, bel, boyun, sırtın düzgün duruşu için doğru oto koltuğu seçimi büyük önem taşıyor. Özellikle yaz aylarının da gelmesi ile birlikte oto koltuk kumaşlarında terlemeyi minimum seviyede tutan, kolay yıkanabilir özelliklerinin de olması ebeveynlerin hayatını kolaylaştırıyor. Oto koltuğu seçerken ilk ve en çok dikkat edilmesi gereken husus ise güvenlik kurallarına uygunluğu, uluslararası bağımsız kuruluşlardan alınan testler ve çocuğun postur gelişimini bozmamasıdır.

Oto güvenlik koltuklarına ilişkin iki adet yönetmelik bulunmaktadır.

i-Size ( ya da UN R129 ) ve ECE R44/04. i-Size, oto güvenlik koltuk sınıflandırmasında çocuğun boyunu esas alırken, ECE R44/04 ise oto koltuk sınıflandırmasını çocuğun kilosuna göre düzenlemektedir.

Turuncu ECE R44 onay etiketi; oto güvenlik koltuğunun Avrupa güvenlik standardı ECE R44'te belirlenen temel güvenlik koşulları ile uyumlu olduğunun göstergesidir. Turuncu etiket aynı zamanda oto güvenlik koltuğunun yeni i-Size güvenlik standardı ile de uyumlu olduğunun göstergesi ve daha iyi bir güvenlik performansının garantisidir.
UYARI : Nisan 2008'den itibaren geçerli olmak üzere, 1995 senesinden önce üretilen ve ECE R44/01 ile 44/02 standartlarına uygun olarak onaylanan çocuk oto güvenlik koltukları artık yasalara uygun olmayıp, kesinlikle kullanılmamalı veya satılmamalıdır. Sadece turuncu Avrupa Birliği Standardı etiketini taşıyan ve ECE R44/03, ECE R44/04 veya i-Size ( UN R129 ) standardına uygunluğu onaylanmış oto güvenlik koltuklarının kullanımı yasaldır.

Turuncu i-Size ( UN R129 ) etiketi ; i-Size ( veya UN R129 ) onaylı oto güvenlik koltukları "i-Size" ibaresini taşıyan onay etiketini kullanabilmektedir. Buna ek olarak, oto güvenlik koltuğu için belirlenen boy sınıflandırmasını da etikette rahatlıkla bulabilirsiniz. Etiketin geri kalan kısmı ECE R44 etiketi ile aynı özelliklere sahiptir.

Güvenliğin uluslararası testler ile kanıtlanmış olması gerekmektedir.

Oto koltuğu seçerken ilk bakılması gereken husus ne kadar güvenli olduğu ve bu güvenliğini uluslararası bağımsız testler ile kanıtlamış olmasıdır. Koltuk; dünyaca kabul görmüş ADAC, StiftungWarentest, Swedish Plus Test, TCS ( The Touring Club Switzerland ) testlerinden geçmiş mi, ECE R44/04 veya i-Size standardını sağlıyor mu? Bu özellikleri yetkililerden isteyebilirsiniz. Diğer bir güvenlik konusu ise darbe absorbe eden yan korumaların varlığıdır. Türkiye'deki kazaların % 20'si yan taraftan gelmektedir. Bu yüzden yandan bakıldığında, yan korumaların çocuğunuzun yüzünün dörtte üçünü kapatması gerekmektedir. Kullanılan ham maddeler ise herhangi bir kaza anında basınca karşı esneyebilen ve sert bir plastik olan ''polipropilen'' olmalıdır.


ADAC

ADAC, Almanya'da otomobil sahiplerinin çıkarlarını temsil eden ve çocuk oto koltuklarının testlerini organize eden bir kuruluştur. Yapılan testlerde ECE R44/04 standartlarından % 50 daha sıkı veya daha katı şartlar talep edilmiştir. Bu testlerde, özellikle üzerinde durulan noktaların % 50'si çarpışma sonuçlarına, % 50'si ise kullanım kolaylığı, rahatlık ve kurulum yöntemleri vb. ile ilgilidir. Bu en kötü durum senaryosu testidir. Yani en kötü sonuç toplam puanı etkileyecektir. Ön ve yan çarpışmalar yapılır. Yan çarpışmalar özellikle önemlidir. Çünkü çocuklar, yan çarpışmalardan çok daha ciddi yaralanmalar yaşayabilir. Yan çarpışmalarda ağır kafa ve boyun yaralanma sıklığı, ön çarpmalara göre daha yüksektir.

StiftungenWarentest

StiftungenWarentest, Almanya'daki tüketici konseyidir. Uluslararası Tüketici Araştırma ve Test Örgütü, ICRT adına testler uygular ve yürütür. ADAC ile işbirliği içerisinde kendi testlerini yapar. Bu testlerde saatte 64 km/hz ile önden çarpışmalar ve yandan çarpışmalar yapılırken, ECE R44 sadece önden ve arkadan çarpışmaları test eder.

Swedish Plus Test

İsveç'te tavsiye edilecek kadar iyi olan koltukları için bir kalite damgası sağlamaktadır. Boyuna gelen basınç ve darbelerin ölçümünü yapan tek testtir. Plus Test'in çok sıkı kriterleri vardır ki ; öne yönelimli çocuk araç koltuklarının bunlarla uyumlu olması mümkün değildir.

TCS ( The Touring Club Switzerland )

Yol ve seyahat güvenliği konusunda çocuk oto koltuklarını test eden bir kuruluştur. Koltukların kullanım kolaylığı, montajı, güvenlik, ergonomi yönünü ve konfor ölçümünü yapmaktadır.

BeSafe Avrupa'da kabul görmüş ADAC, StiftungenWarentest'lerden BAŞARILI SONUÇLAR alarak ebeveynlere güvenli bir kullanım sunmaktadır.

Çocuğun Konforlu Seyahatinin Önemi

Doğru oto koltuğunun seçiminden sonra, emniyet kemeri kullanmadan koltuğun sabitlenmesini sağlayan ISOfix sistemine sahip olması araç içi montaj adına büyük bir avantaj sağlayacaktır. Doğru duruş ve yatış pozisyonu için çocuğunuz koltuğa oturduğunda içine çökmemelidir. Düz bir sırt sisteminin olması ve EPP/EPS Köpük ( Polipropilen ve Strafor Köpük ) kullanılması da en önemli özelliklerdendir. Üretim sırasında alev almayan kumaşlar kullanılmış mı, iç kaplama ve kumaş terletmeyi minimum seviyede tutabilecek bir malzemeden mi yapılmış, ekstra hava sirkülasyon sistemi var mı çocuğun konforu adına önemli hususlardır. Ayrıca seyahat esnasında çocukların rahat uyuyabilmeleri de doğru oto koltuğu seçiminde ebeveynler için önemli bir etkendir. Bunun için uyku mekanizmasına sahip olması, çocuğunuzun özellikle uyurken boynunu rahat bir pozisyonda tutmasını sağlayacaktır.

BeSafe, sahip olduğu patentli teknolojisi sayesinde, oto koltuklarında EPS/EPP köpük sistemini geliştirerek, yan darbe korumaları ve VRF sistemi kullanarak ; hayattaki en değerli varlıklarımızın Uzman İskandinav Güvenlik anlayışı ile seyahat etmelerini sağlamaktadır.