ADAC, ECE R44/04 ve i-Size (UN R129)


  • Bebek Yaşam
ADAC, ECE R44/04 ve i-Size (UN R129)

ADAC, ECE R44/04 ve i-Size (UN R129)

Bu yazımızda ADAC ve Avrupa Birliği (UN R129 ve UN R129) güvenlik yönetmeliklerinden bahsedeceğiz.

UN R129 (i-Size) ve ECE R44/04 araç içi bebek ve çocuk güvenlik kriterlerini belirleyen AB güvenlik standartlarıdır. ECE R44/04 kademeli olarak yerini, Avrupa Birliği yeni güvenlik standardı olan UN R129 ( i-Size)’a bırakacaktır. Bunların yanında, tüketici konseyleri tarafında otorite olarak kabul edilen; ADAC, StiftungenWarentest, Swedish Plus Test, TCS (The Touring Club Switzerland) gibi bağımsız test kuruluşlarından alınan ek güvenlik onayları ebeveynlerin daha güvenli oto koltuk seçiminde rehber olmaktadır.

BeSafe, tüm oto koltuklarını her iki AB standartlarını (UN R129 ve ECE R44/4) dikkate alarak tasarlamakta ve üretmektedir. Öncelikle Besafe koltuklarını, kendi tesislerinde AB standartlarından daha ağır ve sıkı testlere tabii tutuktan sonra ; ADAC gibi bağımsız test kuruluşlarından da aldığı ‘’BAŞARILI SONUÇLAR’’ ile ebeveynlere güvenli ve keyifli seyahat imkanı sunacak şekilde tüketicilerin alımına sunmaktadır. Dolayısıyla tüm BeSafe koltukları, UN R129 (i-Size) ya da ECE R44/04 onayına sahip olduğu gibi, ADAC tarafından da güvenlik ve konfor bağlamında tüketicilerin tercihlerinde en üst sıralarda yer alacak şekilde onaylanarak başarılı sonuçlar ile sertifikalandırılmıştır.

ADAC;

1903 yılında Almanya'da otomobil sahipleri (kullanıcıları) tarafından kurulan ve üreticiler karşısında onların haklarını temsil eden bağımsız bir kuruluştur. Zamanla ADAC kapsama alanını genişleterek motor sporları, turizm ve tüketicilerin kullandığı diğer ürünleri test eden ve üreticiler karşısında tüketicilerin haklarını koruyan, bilinçlendiren bir organizasyona dönüşmüştür. Dolayısıyla çocuk oto koltuklarının testlerini de organize eden bağımsız bir kuruluş haline gelmiştir. Oto koltukları için yapılan testler, ECE R44/04 standardından % 50 daha sıkı ve daha katıdır.

ADAC Testi Nasıl Yapılır?

ADAC; tüketiciler gibi Almanya'da bulunan gerçek perakendecilerden ürünleri bağımsız olarak satın almaktadır. Araba koltuğu üreticileri, koltuk veya marka seçiminde hiçbir şekilde etkili olmamakta ve yer almamaktadırlar. Dolayısıyla ADAC, pazardaki yeni oto koltuklarından hangilerinin, yıllık çarpışma testine tabi tutulacağına kendisi karar vermektedir.Bu testlerde oto koltuklarının aldığı puanların % 50'si çarpışma (güvenlik) sonuçlarına, % 50'si ise kullanım kolaylığı, tasarım, rahatlık, kullanım ve kurulum yöntemleri vb. kriterlere göre verilmektedir.

Oto koltukları; ön, arka ve yan çarpışmalarda test edilerek değerlendirilmektedir. Yan çarpışmalar özellikle önemlidir, çünkü çocuklar yan çarpışmalarda önden çarpmalardan çok daha ciddi yaralanmalar ve darbeler alabilmektedir. Yan çarpışmalarda, kafa ve boyun bölgeleri ağır darbelere maruz kalmakta ve yaralanma sıklığı, ön çarpmalara göre daha yüksek olmaktadır.

Oto koltuğu üreticileri, Alman Tüketici Test Organizasyonu, Stiftung Warentest ve ADAC tarafından test sonuçları yayınlanmadan önce, kendi ürünleriyle ilgili hiçbir şekilde test sonuçları hakkında bilgiye erişememektedirler. Bu durum, test kuruluşlarının ne kadar objektif davrandıklarını ve test sonuçlarının maniple edilmesini engellediklerinin en önemli göstergesidir.

Turuncu i-Size (UN R129) Etiketi ;

UN R129 (“i-Size”) yeni güvenlik yasasında, kriterler boy uzunluğuna göre düzenlenmiştir. Bu düzenleme doğru (en güvenli) koltuğu seçmeyi kolaylaştırmakta ve çocukların en güvenli şekilde seyahat etmesini sağlamaktadır. i-Size yeni güvenlik yasası, eski güvenlik yasasına göre daha katıdır. Ayrıca i-Size kategorisi, çocuk koltuklarını araba koltuklarıyla daha uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

UN R129 (i-Size) çocuk oto koltuklarında boya göre kullanım ile sıkı ve güncel bir güvenlik kriteri sunarak; daha iyi bir güvenlik performansının garantisi olduğunu göstermektedir.

i-Size (veya UN R129) onaylı oto koltukları üzerinde “i-Size” ibaresini taşıyan onay etiketi yer almaktadır. Buna ek olarak, güvenli oto koltuğu için belirlenen boy sınıflandırmasını da bu etikette rahatlıkla bulabilirsiniz.


Avrupa Birliği Yeni Güvenlik Yasası i-Size Kriterleri ;

Çocuk 15 aylık olana kadar arka yönelimli kullanım zorunluluğu vardır. ( BeSafe olarak 4 yaşa kadar arka yönelimli kullanım önermekteyiz).
Daha sıkı ve ağır çarpışma testlerine tabi tutulmaktadır. ( Besafe, sensörlü özel mankenler üzerinde çarpışma simülasyonlarını kullanarak koltuk modellerini test eder.)
Boy uzunluğu esas alınarak kullanım ile 61-105 cm arasında olan çocuklar için arka yönelim ve maksimum boyu 88-105 cm arasında olan çocuklar için öne yönelimli kullanım için onaylanmıştır.
Boyun ve baş darbelerine karşı sıkı koruma sağlanmaktadır. (BeSafe oto koltuklarında darbe absorbe eden SIP+ sistemi -güçlendirilmiş yan darbe sistemi- kullanılmaktadır. )
i-Size kategorisi ISOfix bağlantı zorunluluğu ile çocuk koltuklarını araba koltuklarıyla daha uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. ( BeSafe oto koltukları akıllı göstergeler ile kolay kurulum sayesinde bağlantı riskini sıfıra indirmektedir.)

Turuncu ECE R44 Onay Etiketi ;

ECE R44/04 bir Avrupa onay standardıdır. Çocuk oto koltukları, çarpışma testi mankenlerini ne kadar iyi koruduğunu görmek için tasarlanmış ölçüm aletleri kullanılarak; yüksek basınçta 50 km / s'de ön çarpışmalarda ve 30 km / s'de arka çarpışmalarda test edilmektedir. Avrupa güvenlik standardı ECE R44 onay etiketi ; oto koltuğunun  belirlenen temel güvenlik koşulları ile uyumlu olduğunun göstergesidir.Şu anda Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde satılan tüm çocuk oto koltukları, ECE R44/04 onaylı olmalıdır. Çoğu ülkede ECE R44/03'e artık izin verilmemektedir. ECE R44/04 kademeli olarak yerini, Avrupa Birliği yeni güvenlik standardı olan UN R129 ( i-Size)’a bırakacaktır.

Onay Etiketi İçeriği ;

1. ECE R44-04 veya ECE R44-03 için 3 çeşit oto koltuk onayı bulunmaktadır.

Evrensel
Yarı-evrensel
Araca özel
** "Evrensel" onay oto güvenlik koltuğunuzun tüm arabalara bağlanacağının onaylandığı anlamına gelmektedir.
*** Araç üreticinizin araç uyumluluğu listesinden kontrolünü sağlayabilirsiniz.

2. Kiloya (kilo grubuna) göre onay.

3. Avrupa Birliği onayı. ( Standart onayı )

4. Onayın hangi ülke tarafından verildiğini göstermektedir. 4=Hollanda

5. Onay numarası ; İlk iki rakam (04) ; oto koltuğun hangi versiyona göre onaylandığını göstermektedir.